Śliwki w occie

    Śliwki w occie

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 10 osób

    Śliwki marynowane w occie. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem goździków i cynamonu. Doskonałe na przystawkę.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików

    • 2,5 szklanki wody
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 szklanka octu 6%
    • 5-6 goździków
    • 1 laska cynamonu
    • 1 kg śliwek, umytych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wodę zagotować i wymieszać z cukrem, octem, goździkami i cynamonem.
    2. Śliwki nakładać do słoików, zalać zalewą.
    3. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis