Zupa z dyni

    Zupa z dyni

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 13 osób

    Aromatyczna zupa z dyni, z dodatkiem kolorowej papryki i ryżu. Wspaniale smakuje podawana z czosnkowymi grzankami.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg miąższu z dyni
    • 2 łyżki oleju
    • 1,5 litra bulionu warzywnego
    • 1 cebula
    • 2 papryki (żółta i czerwona)
    • 4 łyżki ryżu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka mielonej papryki
    • 1/2 szklanki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Dynię pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
    2. W garnku zagotować bulion warzywny, dodać dynię.
    3. Cebulę posiekać, papryki pokroić w kostkę i podsmażyć razem na oleju. Dodać ryż, wymieszać i smażyć przez kilka minut.
    4. Warzywa z ryżem przełożyć do garnka, dodać przyprawy i gotować przez 15 minut. Dodać śmietanę, wymieszać i podawać.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis