Zaloguj się Zarejestruj się

Buraczki na zimę

Kolejny z rodzinnych przepisów przekazywanych z matki na córkę i wnuczkę. Może mało wyszukany ale sprawdzony i niezawodny pomysł na zakonserwowanie buraków.

gee Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 6 słoików po 900 ml

  • 4 kg ugotowanych, średnich buraczków
  • 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 3 małe ząbki czosnku
  • łyżka soli
  • Zalewa
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Ugotowane buraczki, ścieramy na tarce: połowę na dużych oczkach, połowę na drobnych.
  2. Mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy łyżkę soli. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Przygotowujemy zalewę, zagotowujemy ją, studzimy i zalewamy buraczki.
  4. Wymieszane dokładnie buraczki z zalewą zostawiamy na noc.
  5. Sześć 900 ml słoików wyparzamy.
  6. Ciasno nakładamy buraczkową sałatkę.
  7. Pasteryzujemy 10 minut.
  8. Buraczki można użyć do przygotowania barszczu ukraińskiego.

Buraki

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie