Buraczki na zimę

    Buraczki na zimę

    14polubień
    40min.


    Zrobione przez 105 osób

    Kolejny z rodzinnych przepisów przekazywanych z matki na córkę i wnuczkę. Może mało wyszukany ale sprawdzony i niezawodny pomysł na zakonserwowanie buraków.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików po 900 ml

    • 4 kg ugotowanych, średnich buraczków
    • 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę
    • 3 małe ząbki czosnku
    • łyżka soli
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka octu 10%
    • 8 ziarenek pieprzu
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 4 liście laurowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ugotowane buraczki, ścieramy na tarce: połowę na dużych oczkach, połowę na drobnych.
    2. Mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy łyżkę soli. Całość dokładnie mieszamy.
    3. Przygotowujemy zalewę, zagotowujemy ją, studzimy i zalewamy buraczki.
    4. Wymieszane dokładnie buraczki z zalewą zostawiamy na noc.
    5. Sześć 900 ml słoików wyparzamy.
    6. Ciasno nakładamy buraczkową sałatkę.
    7. Pasteryzujemy 10 minut.
    8. Buraczki można użyć do przygotowania barszczu ukraińskiego.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    freeman
    autor:
    6

    Niczego nie zmienialem wyszlo bardzo dobre no tyle tylko ze mniej cukru dalem bo nie lubie slodkiego a i tak czuc cukier mysle ze pol szklanki wystarczy no i piec sloikow 900 a nie szesc - 22 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis