Tradycyjne gazpacho

    Tradycyjne gazpacho

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Czy jest coś lepszego na upalny dzień od klasycznego hiszpańskiego chłodnika gazpacho? Podawać w schłodzonych miseczkach, albo w małych szklaneczkach. Zobacz nasz przepis video z tym chłodnikiem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg pomidorów, obranych i przekrojonych na pół
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki
    • 1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
    • 1 ogórek
    • sól do smaku
    • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 25 ml octu winnego z czerwonego wina
    • zimna woda
    • Do dekoracji
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1 ogórek, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Do blendera włożyć pomidory, czosnek, cebulę, paprykę, ogórka, sól, oliwę i ocet. Zmiksować na gładko, dodając tyle zimnej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
    2. Podawać schłodzone i ozdobione posiekaną cebulą, papryką i ogórkiem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Gazpacho
    Gazpacho

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis