Naleśniki bananowe

    Naleśniki bananowe

    19polubień
    20min.


    Zrobione przez 308 osób

    Francuskie naleśniki z nadzieniem ze słodkiego sosu śmietanowego z bananami i udekorowane bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 30 g (1/4 szkl.) cukru pudru
    • 2 jajka
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 3 łyżki roztopionego masła
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 55 g masła
    • 55 g (1/4 szkl.) cukru brązowego
    • 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 60 ml (1/4 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 6 bananów przekrojonych wzdłuż na pół
    • 355 ml (1 i 1/2 szkl.) bitej śmietany
    • 1 szczypta cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Przesiać mąkę i cukier puder do miski. Dodać jaja, mleko, masło, wanilię i sól i zmiksować na gładką masę.
    2. Nagrzać lekko wytłuszczoną patelnię o średnicy 15 cm. Dodać około 3 łyżki ciasta. Przechylić patelnię, tak aby ciasto rozlało się i pokryło prawie całe dno patelni. Smażyć, aż naleśnik będzie lekko rumiany, a następnie obrócić i smażyć drugą stronę. Powtórzyć proces z pozostałą częścią ciasta, w razie potrzeby dodając tłuszczu na patelnię.
    3. Na dużej patelni roztopić 1/4 szklanki masła. Dodać brązowy cukier, 1/4 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej. Dodać śmietanę i gotować, aż lekko zgęstnieje. Na patelnię dodać połowę bananów na raz i gotować przez 2 do 3 minut, polewając je sosem. Zdjąć z ognia.
    4. Wokół każdej połówki banana zawijać naleśnik i kłaść na dużym talerzu. Polać naleśniki sosem. Udekorować bitą śmietaną i szczyptą cynamonu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    monika92
    autor:
    7

    - 24 lut 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis