Faszerowana papryka chili po meksykańsku

    Faszerowana papryka chili po meksykańsku

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 7 osób

    Papryki poblano nadziewane aromatycznym farszem z mielonej wieprzowiny, pokryte kremowym sosem z orzechów włoskich, posypane ziarenkami granatu i pietruszką. Długa lista składników jest myląca - danie można przygotować z wyprzedzeniem, wcześniej upiec papryki, nadzienie wymieszać, a sos zmiksować, potem tylko na chwilę przed przyjęciem całość złożyć do kupy! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

    Składniki
    ilość sztuk: 8 papryk

    • 8 papryk poblano
    • Nadzienie
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 750 g mielonej wieprzowiny
    • 350 g pomidorów, posiekanych
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
    • 2 łyżki rodzynek
    • 2 łyżki migdałów, obranych i posiekanych
    • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 2 łyżki orzechów piniowych
    • 1 brzoskwinia
    • 1 rajski banan
    • 1 czerwone jabłko
    • 4 goździki, zmielone
    • sól i pieprz do smaku
    • Sos
    • 450 ml mleka
    • 150 g miękkiego koziego sera
    • 300 g orzechów włoskich
    • 1 łyżka cukru
    • 2,5 cm laska cynamonu
    • Do dekoracji
    • 250 g nasion granatu
    • garść natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Papryki opiec nad ogniem, aż skórka się zwęgli, odwracając, aby równo się opiekły.
    2. Włożyć do plastikowego worka (ub do miski i przykryć folią spożywczą) zamknąć na 5-10 minut. Wyjąć z worka i obrać ze skórki. Naciąć i wyjąć nasiona.
    3. W rondlu na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać wieprzownię i smażyć przez 7 minut. Dodać pomidory, pietruszkę, rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową, orzechy piniowe, brzoskwinię, banana, jabłko i goździki. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Gotować, aż mięso nie będzie już różowe.
    4. W międzyczasie, w blenderze zmiksować mleko z serem kozim, orzechami, cukrem i cynamonem, aż sos będzie jednolity.
    5. Papryki napełniać nadzieniem, polać sosem i udekorować granatem i pietruszką.

    rada

    Poblano to rodzaj zielonych papryk chili, jeśli nie będzie można ich zdobyć, z powodzeniem zastąpią je zwykłe zielone papryki.

    Zobacz jak to zrobić!

    Faszerowana papryka chili po meksykańsku
    Faszerowana papryka chili po meksykańsku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis