Ciasto jagodowe

    Ciasto jagodowe

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 11 osób

    Lekkie ciasto na lato. Można je upiec z prawie każdym owocem sezonowym, pysznie tu pasują maliny albo jeżyny.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka cukru
    • 3 jajka
    • 1 cytryna
    • 250 g świeżych jagód

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając.
    4. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać je do ciasta.
    5. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać.
    6. Dodać 2/3 jagód i wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki, a wierzch posypać pozostałymi jagodami.
    7. Piec przez godzinę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    sakura7
    autor:
    2

    Ciasto wyszło smaczne, ale bardzo tłuste. W przepisie na pewno miało by 250 gram masła? - 04 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis