Domowy wywar z kurczaka

    Domowy wywar z kurczaka

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosty podstawowy przepis na wywar drobiowy, który będzie doskonałą bazą dla wszelkiego rodzaju zup.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 cały kurczak (około 1 kg) - najlepiej z wolnego wybiegu
    • 2 litry wody
    • 1 cebula, nieobrana
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 1 marchewka
    • 1 seler korzeniowy
    • 1 łyżka soli
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
    • kilka gałązek tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Kurczaka umyć i włożyć do garnka na zupę. Wlać wodę, aby go przykryła i zagotować na wolnym ogniu. Gotować przez 30 minut, zbierając szumowiny.
    2. Marchewkę przekroić na pół, a seler na kilka kawałków. Cebuli nie trzeba obierać, wtedy lekko zabarwi wywar na żółto.
    3. Po 30 minutach gotowania do garnka dodać warzywa, liść laurowy, pieprz, sól i tymianek.
    4. Gotować, aż kurczak będzie miękki, przez około 1,5-2 godziny. Czas gotowania zależy od wielkości i rodzaju kurczaka. Sprawdzić miękkość widelcem - jeśli kurczak jest gotowy. widelec powinnien z łatwością wchodzić w mięso.

    rada

    Jeśli kurczak był mrożony, czas gotowania zmniejszy się o godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis