Drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać zaczyn drożdżowy i 1/2 szklanki ciepłej wody. Zarobić ciasto i wyrabiać nie dłużej niż 10 minut. Ciasto powinno z łatwością odchodzić od rąk.
Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
Ciasto podzielić na pół. Każdą część delikatnie rozciągnąć i rozwałkować na cienkie koło.
Wierzch
Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać mięso i smażyć przez kilka minut. Doprawić solą do smaku.
Ciasto posmarować pesto (2 łyżki na każdy placek), rozprowadzić na tym mięso i posypać serem.