Pizza z mielonym mięsem i pesto

    Pizza z mielonym mięsem i pesto

    4polubienia
    2godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oto niecodzienna kombinacja na Twoim ulubionym spodzie do pizzy. Mielone mięso z indyka i sos pesto. Wyjątkowo smaczne!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 pizze o średnicy 30 cm

    • Ciasto
    • 10 g suszonych drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • Wierzch
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 300 g mielonego mięsa z indyka
    • 4 łyżki sosu pesto
    • 200 g żółtego sera, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

      Ciasto

    1. Drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
    2. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać zaczyn drożdżowy i 1/2 szklanki ciepłej wody. Zarobić ciasto i wyrabiać nie dłużej niż 10 minut. Ciasto powinno z łatwością odchodzić od rąk.
    3. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    5. Ciasto podzielić na pół. Każdą część delikatnie rozciągnąć i rozwałkować na cienkie koło.
    6. Wierzch

    7. Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać mięso i smażyć przez kilka minut. Doprawić solą do smaku.
    8. Ciasto posmarować pesto (2 łyżki na każdy placek), rozprowadzić na tym mięso i posypać serem.
    9. Piec przez 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KamilBielec
    autor:
    0

    smaczna, łatwa do wykonania - 27 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis