Pasztet z suszonych grzybów

    Pasztet z suszonych grzybów

    1polubienie
    7godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały pasztet z suszonych grzybów, idealny na świąteczny stół. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
    • 2,5 szklanki bułki tartej
    • 1/2 szklanki śmietany kremówki
    • 1 łyżka oleju
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 5 jajek
    • 4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • Do formy
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +6godz. moczenie  ›  Gotowe w: 7godz. 

    1. Grzyby namoczyć na kilka godzin (można na całą noc). Ugotować w tej samej wodzie co się moczyły (wywar grzybowy można wykorzystać później do barszczu lub sosu).
    2. Bułkę tartą wymieszać ze śmietaną i odstawić na godzinę.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę natłuścić masłem i wysypać mielonymi orzechami.
    4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.
    5. Odcedzone grzyby przepuścić przez maszynkę. Dodać cebulę i mieszaninę bułki ze śmietaną, wymieszać. Dodać jajka, czosnek i przyprawy, i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę śmietany, jeśli zbyt rzadka, dosypać bułki tartej.
    6. Masę przełożyć do przygotowanej keksówki. Piec przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Niesmaczne. Szkoda czasu i grzybów na to danie. - 18 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis