Dżem z jeżyn

    Dżem z jeżyn

    5polubień
    10godz.20min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Pyszny domowy dżem z jeżyn. Zawsze dodaję mniej cukru i dżem jest lekko kwaskowaty. Można go przyrządzić wedle uznania a w trakcie smażenia skosztować i ewentualnie dosłodzić.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 250 ml

    • 3 kg jeżyn
    • 1 kg cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5godz.  ›  +5godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 10godz.20min. 

    1. Jeżyny przebrać aby były dorodne i zdrowe, opłukać i odcedzić. Wrzucić do garnka o grubym dnie i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby odparowały.
    2. Jeżeli owoce były dojrzałe ze słońca, to nie trzeba ich długo gotować. Po 2 godzinach zestawić z ognia. Odstawić na parę godzin.
    3. Do garnka wsypać cukier, wymieszać i ponownie gotować 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dżem powinien zrobić się szklisty i gęsty. Jeśli wciąż jest wodnisty, sok można zlać do butelki i na bieżąco wypić.
    4. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Nakładać dżem do słoików, zostawiając 1 cm wolnego miejsca od góry.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    czarna
    autor:
    10

    ja tez lubie niskoslodzone dzemy - przepis super! udany bbbbbbb - 25 sie 2012

    AleksandraGabrielssonWolak
    3

    - - 31 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis