Najlepszy na świecie placek marchewkowy

    Najlepszy na świecie placek marchewkowy

    7polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1334 osoby

    To przepis na wilgotny i aromatyczny placek, którego wychodzi dość dużo. Ciągle ktoś mi suszy głowę, bym upiekła ten placek.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 660 g drobno startej marchewki
    • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
    • 165 g rodzynek
    • 4 jajka
    • 300 g (1 i 1/2 szkl.) cukru białego
    • 235 ml (1 szkl.) oleju roślinnego
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 250 g rozdrobnionych ananasów, odsączonych
    • 375 g (3 szkl.) mąki pszennej
    • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 115 g posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W średniej misce wymieszać startą marchew z brązowym cukrem. Odstawić na 60 minut, a następnie dodać rodzynki.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie okrągłe blachy o średnicy 25 cm.
    3. W dużej misce ubić jajka aż będą jasne. Nadal ubijając, stopniowo dodać biały cukier, olej i wanilię. Dodać ananasa, wymieszać. Wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną, solą i cynamonem, a następnie dodać do mieszaniny z jajkami i wymieszać, by wszystko się połączyło. Na koniec dodać mieszaninę z marchwią i orzechy. Wlać równomiernie do przygotowanych blach.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 do 50 minut, aż ciasto sprawdzone wykałaczką będzie gotowe. Studzić przez 10 minut przed wyjęciem z blachy. Po całkowitym ostygnięciu dekorować polewą z serka śmietankowego.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis