Zaloguj się Zarejestruj się

Najlepszy na świecie placek marchewkowy

To przepis na wilgotny i aromatyczny placek, którego wychodzi dość dużo. Ciągle ktoś mi suszy głowę, bym upiekła ten placek.

Nan

Składniki
ilość porcji: 16 

  • 660 g drobno startej marchewki
  • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
  • 165 g rodzynek
  • 4 jajka
  • 300 g (1 i 1/2 szkl.) cukru białego
  • 235 ml (1 szkl.) oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 250 g rozdrobnionych ananasów, odsączonych
  • 375 g (3 szkl.) mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 115 g posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

  1. W średniej misce wymieszać startą marchew z brązowym cukrem. Odstawić na 60 minut, a następnie dodać rodzynki.
  2. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie okrągłe blachy o średnicy 25 cm.
  3. W dużej misce ubić jajka aż będą jasne. Nadal ubijając, stopniowo dodać biały cukier, olej i wanilię. Dodać ananasa, wymieszać. Wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną, solą i cynamonem, a następnie dodać do mieszaniny z jajkami i wymieszać, by wszystko się połączyło. Na koniec dodać mieszaninę z marchwią i orzechy. Wlać równomiernie do przygotowanych blach.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 do 50 minut, aż ciasto sprawdzone wykałaczką będzie gotowe. Studzić przez 10 minut przed wyjęciem z blachy. Po całkowitym ostygnięciu dekorować polewą z serka śmietankowego.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie