Ryż smażony z boczniakami i bakłażanem

    Ryż smażony z boczniakami i bakłażanem

    4polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne danie wegetariańskie z grzybami i bakłażanem. Szybkie i proste do przygotowania, a niezwykle smaczne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
    • 2 małe bakłażany
    • 250 g boczniaków
    • 3 łyżki masła
    • 1 pęczek świeżego koperku, posiekany
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ryż ugotować na miękko.
    2. Bakłażany pokroić w okrągłe plastry, a boczniaki w paski.
    3. Bakłażana ułożyć na nienatłuszczonej patelni i suszyć na średnim ogniu przez 5-10 minut, cały czas przewracając.
    4. Dodać masło i grzyby. Bakłażan natychmiast zrobi się złoty. Smażyć przez 3 minuty.
    5. Dodać ryż, sól, pieprz i koperek. Wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis