Brazylijski gulasz rybny

    Brazylijski gulasz rybny

    (28)
    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 18 osób

    Rybny gulasz zwany moqueca. Aromatyczne tradycyjne danie kuchni brazylijskiej. Olej palmowy dodaje potrawie niezwykłego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z okonia morskiego lub z granika
    • sól do smaku
    • 3 ząbki czosnku
    • 4 łyżki soku z limonki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 3 łyżki startej cebuli
    • 3 łyżki oleju palmowego
    • 1 cebula, pokrojona w krążki
    • 200 ml mleczka kokosowego
    • 360 ml wody
    • 1 zielona papryka, pokrojona w krążki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w krążki
    • 2 pomidory, pokrojone w plasterki (usunąć nasiona)
    • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekanej
    • 1/2 pęczka dymki, posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy filet posolić ze wszystkich stron.
    2. Rozgnieść czosnek, dodać sok z limonki, wymieszać. Do marynaty dodać rybę i odstawić na 30 minut.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć startą cebulę.
    4. Dodać rybę z marynatą i smażyć przez kilka minut.
    5. Dodać olej palmowy, krążki cebuli, mleko kokosowe i wodę. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
    6. Dodać paprykę, pomidory, kolendrę i dymkę. Przykryć i gotować przez 5 minut. Podawać gorące z ryżem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Brazylijski gulasz rybny
    Brazylijski gulasz rybny
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (28)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis