Brazylijski gulasz rybny

    Brazylijski gulasz rybny

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 16 osób

    Rybny gulasz zwany moqueca. Aromatyczne tradycyjne danie kuchni brazylijskiej. Olej palmowy dodaje potrawie niezwykłego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z okonia morskiego lub z granika
    • sól do smaku
    • 3 ząbki czosnku
    • 4 łyżki soku z limonki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 3 łyżki startej cebuli
    • 3 łyżki oleju palmowego
    • 1 cebula, pokrojona w krążki
    • 200 ml mleczka kokosowego
    • 360 ml wody
    • 1 zielona papryka, pokrojona w krążki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w krążki
    • 2 pomidory, pokrojone w plasterki (usunąć nasiona)
    • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekanej
    • 1/2 pęczka dymki, posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy filet posolić ze wszystkich stron.
    2. Rozgnieść czosnek, dodać sok z limonki, wymieszać. Do marynaty dodać rybę i odstawić na 30 minut.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć startą cebulę.
    4. Dodać rybę z marynatą i smażyć przez kilka minut.
    5. Dodać olej palmowy, krążki cebuli, mleko kokosowe i wodę. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
    6. Dodać paprykę, pomidory, kolendrę i dymkę. Przykryć i gotować przez 5 minut. Podawać gorące z ryżem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Brazylijski gulasz rybny
    Brazylijski gulasz rybny

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis