Zupa z soczewicy i szpinaku

    Zupa z soczewicy i szpinaku

    11polubień
    45min.


    Zrobione przez 8 osób

    Fantastycznie sycąca zupa nie tylko dla wegatarian. Zawiera dużo błonnika i białka roślinnego. Bardzo smaczna!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
    • 1 pęczek szpinaku
    • 1 pomidor
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 1 liść laurowy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Bulion zagotować. Dodać soczewicę i gotować przez 20 minut na małym ogniu.
    2. W międzyczasie posiekać szpinak, pomidora pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć, a cebulę drobno pokroić.
    3. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i pomidory. Dodać sól i wymieszać. Smażyć przez kilka minut. Dodać szpinak i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
    4. Warzywa przełożyć do bulionu z soczewicą. Dodać liść laurowy, sól i pieprz, i gotować jeszcze przez 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    3

    Pyszna zupa ale soczewica jest twarda cos chyba musialam zrobic nie tak - 17 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis