Ciasto migdałowe z kajmakiem

    Ciasto migdałowe z kajmakiem

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Idealne ciasto dla leniwych piekarzy. Bardzo proste do przygotowania, a smakuje fantastycznie! Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
    • 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 200 g masy kajmakowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Jajka miksować z cukrem na pianę przez około 5-7 minut, aż zrobi się jasna.
    3. Dodać mąkę i migdały. (Migdały można zmielić w młynku do kawy.) Ciasto powinno być dość rzadkie.
    4. Piec przez 25 minut. Nie otwierać w tym czasie piekarnika!
    5. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i przekroić w poprzek na pół.
    6. Na dolnej połowie rozprowadzić masę kajmakową, a następnie przykryć górną.

    zamiennik

    To tego migdałowego ciasta świetnie pasuje też dżem śliwkowy, więc można go użyć zamiast kajmaku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis