Ogórki z musztardą

    Ogórki z musztardą

    27polubień
    45min.


    Zrobione przez 146 osób

    Pyszne pikle z ogórków - dobre na zimę. Są słodko - kwaśne i chrupiące. Lubię je podać do obiadu albo na kanapkę. Zamiast ogórków można użyć cukinii - też jest pyszna!

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików 0,5 l

    • 2 kg ogórków gruntowych
    • 1 duża cebula pokrojona w plasterki
    • 1 marchewka pokrojona w plasterki
    • ziarna pieprzu
    • ziarna ziela angielskiego
    • liście laurowe

    • Zalewa
    • 1litr wody
    • 1 szklanka octu 10%
    • 3 płaskie łyżki soli
    • 2 szklanki cukru
    • 5 łyżeczek musztardy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Przygotować zalewę: w dużym garnku wymieszać wszystkie składniki na zalewę i zagotować. Odstawić aby ostygła.
    2. Półlitrowe słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć.
    3. Ogórki umyć, obrać i wydrążyć z pestek. Pokroić na podłużne paski.
    4. Na dno słoika dać po krążku cebuli i kilka plasterków marchewki. Następnie układać w słoiku pokrojone ogórki (pionowo) i na wierzch włożyć liść laurowy i po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
    5. Całość zalać przegotowaną i ostudzoną zalewą. Słoik zakręcić i pasteryzować pod przykryciem przez 6 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis