Domowe powidło śliwkowe

    Domowe powidło śliwkowe

    8polubień
    1dzień5godz.


    Zrobione przez 13 osób

    Popisowe przetwory mojej mamy - słodko-kwaskowe powidło ze śliwek. Można wyjadać je łyżeczką prosto ze słoiczka! Co też bardzo często praktykowałam! Pyszne!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiczki 330 ml

    • 2 kg dojrzałych śliwek węgierek
    • 200 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5godz.  ›  +1dzień  ›  Gotowe w: 1dzień5godz.30min. 

    1. Śliwki umyć i wydrylować. Pokroić w drobną kostkę lub zmiksować. Włożyć do dużego płaskiego garnka. Na dno garnka można dać kilka łyżek wody.
    2. Na bardzo małym ogniu gotować śliwki, aż puszczą sok i zaczną się rozgotowywać. Gotować przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Wyłączyć ogień i odstawić.
    3. Po paru (2-3) godzinach ponownie postawić na mały ogień i gotować przez 2-3 godziny, aby dobrze odparowały. Od czasu do czasu zamieszać i zbierać z powierzchni osad, który się wytworzy. Zestawić z ognia i odstawić na noc.
    4. Na drugi dzień znów gotować na małym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia na 2 godziny, a po tym czasie znów zagotować.
    5. Gdy masa śliwkowa jest już gęsta, dodać cukier i, cały czas mieszając, gotować przez 15 minut.
    6. Powidła nakładać do wyparzonych słoików, pozostawiając 1 cm wolnego miejsca od góry.
    7. Można zapasteryzować: słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Rada

    Śliwki najlepiej smażyć 2 razy w ciągu dnia, rano i wieczorem, aby dobrze odparowały.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe" . Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Zobacz jak to zrobić!

    Domowe powidło śliwkowe
    Domowe powidło śliwkowe
    Jak sterylizować słoiki
    Jak sterylizować słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    czarna
    autor:
    5

    powidełko---- palce lizać! dłużyło mi sie to mieszanie - ale efekt ..... wynagradza ! - 26 sie 2012

    Efeb13
    autor:
    3

    Bardzo fajne powidła mi wyszły! - 20 sie 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis