Pikantny kurczak z grilla

    Pikantny kurczak z grilla

    1polubienie
    5godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo prosty a niewiarygodnie smaczny sposób na kurczaka w marynacie octowo-paprykowej. Idealny na przyjęcie ogrodowe!

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cały kurczak (około 1,5 kg)
    • Marynata
    • 1/4 szklanki białego octu winnego
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
    • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
    • 1/4 łyżeczki chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz.10min. 

    1. Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem i poporcjować.
    2. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Dodać kurczaka, dobrze obtoczyć, aby każdy kawałek pokrył się marynatą. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
    3. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Ułożyć kawałki kurczaka odsączone z marynaty. Piec przez około godzinę, w międzyczasie odwracając na drugą stronę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis