Domowe ogórki kiszone

    Domowe ogórki kiszone

    21polubień
    30min.


    Zrobione przez 439 osób

    Z tego przepisu wychodzą najlepsze ogórki pod słońcem. Chrupiące, z dodatkiem czosnku, kopru i chrzanu.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 litrowych słoików

    • 2 kg ogórków gruntowych
    • kilka baldachimów kopru
    • 2 główki czosnku, podzielonego na ząbki i obranego
    • 2 korzenie chrzanu
    • Zalewa
    • 1 litr wrzącej wody
    • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ogórki umyć. Słoiki i zakrętki wyparzyć.
    2. Do każdego słoika na dno włożyć część baldachimu kopru, dodać 2-3 ząbki czosnku. Ogórki układać ciasno, na stojąco, ogonkiem do góry. Po bokach upychać mniejsze.
    3. Chrzan obrać i pokroić w drobne słupki. Do każdego słoika włożyć parę kawałków. Na wierzch dodać jeszcze koper. Łodygi kopru pociąć na drobne kawałki i również poupychać do słoików.
    4. We wrzącej wodzie rozpuścić sól, zalewać ogórki w słoikach prawie do pełna. Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

    rada

    Ogórki muszą być tak ułożone, żeby woda je całkowicie zakrywała, nie mogą wypływać ani wystawać, bo się wtedy popsują. Zalewę należy wlewać powoli, aby dotarła wszędzie i zakryła ogórki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    Efeb13
    autor:
    70

    Ogóry wychodzą super! - 04 lip 2014

    mayamaya
    autor:
    37

    Dziekuje za przepis! - 28 lip 2015

    czarna
    autor:
    37

    rzeczywiście TAK jest- wspaniałe- chrupiace- a jaki aromat ! dzięki za inspiracje - 26 sie 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis