Najlepszy na świecie cobbler jagodowy

    Najlepszy na świecie cobbler jagodowy

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 674 osoby

    Do tego przepisu dobrze pasują też inne owoce typowe dla tego deseru - jest doskonały, lekki i niezbyt słodki! Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 435 g świeżych jagód
    • 3 łyżki cukru
    • 80 ml (1/3 szkl.) soku pomarańczowego
    • 85 g (2/3 szkl.) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    2. W 20 cm kwadratowym naczyniu żaroodpornym wymieszać jagody z 3 łyżkami cukru i z sokiem pomarańczowym. Odstawić. W małej miseczce dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
    3. W średniej misce utrzeć masło z 1/2 szklanki cukru, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajko i aromat waniliowy. Stopniowo dodawać mieszankę z mąką, mieszając od czasu do czasu by składniki się połączyły. Nakładać ciasto łyżką na mieszankę z jagodami. Postarać się przykryć tak dużo nadzienia, jak tylko się da.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut, aż wierzch będzie złocisto-brązowy, a nadzienie będzie się gotować.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis