Jagody na zimę

    Jagody na zimę

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Wspaniały sposób na przechowanie do zimy tych pysznych i zdrowych leśnych owoców. Największa frajda to "ubijanie" jagód w słoiczkach!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 12 małych słoików

    • 2 kg jagód
    • około 2 szklanki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Jagody przebrać z listków.
    2. Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć.
    3. Jagody wsypywać do słoików, stukając dłonią w dno (dzięki temu więcej się zmieści w słoikach, ponieważ potem jagody znacznie się kurczą). Kiedy słoik będzie napełniony do połowy, należy nasypać 1-2 łyżki cukru, a następnie dołożyć jagód do pełna. Znowu ubić i na wierzch wsypać 1-2 łyżki cukru.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis