Orzechowe kuleczki

    Orzechowe kuleczki

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne kruche ciasteczka-kuleczki z orzechami, obtoczone w cukrze pudrze. Doskonałe "małe co nieco" na podwieczorek!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 120 g masła
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 łyżeczka wody
    • 1 żółtko
    • 1/3 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
    • 1/2 szklanki orzechów pekan, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Mąkę wymieszać z solą. Dodać masło i wysiekać, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę.
    2. Dodać cukier, wodę i żółtko, wymieszać. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i uformować kulę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    4. Kiedy ciasto będzie twarde, odrywać małe kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i układać na blaszce.
    5. Piec przez 15 minut w piekarniku na półce wyższej o jeden stopień niż środkowa. Wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące obtaczać w cukrze pudrze.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis