Sos bearneński

    Sos bearneński

    2polubienia
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszny przepis na tradycyjny sos rodem z kuchni francuskiej, na bazie żółtek, masła i octu winnego. Wspaniały ze szparagami lub innymi świeżymi warzywami. Zobacz nasz przepis video z tym sosem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżeczki posiekanej szalotki
    • 2 łyżeczki posiekanego estragonu
    • 75 ml białego octu winnego
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 szczypta soli
    • 225 g stopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W rondelku wymieszać szalotkę, estragon i ocet. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut, aż pozostanie tylko łyżka płynu. Odcedzić, zachowując płyn.
    2. Do blendera wlać żółtka, zredukowany ocet i sok z cytryny, i dodać sól. Miksować, stopniowo dodając po jednej łyżeczce stopionego masła, aż połączy się na jednolity sos.
    3. Podawać posypane dodatkowym estragonem, z warzywami lub rybą.

    Zobacz jak to zrobić!

    VIDEO!
    VIDEO!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis