Pizza z cukinią

    Pizza z cukinią

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Przedstawiam przepis na pizzę, która zawsze się udaje. Jeśli nie mamy czasu - nie potrzebujemy odstawiać ciasta do wyrośnięcia, też powinno się udać :) Smacznego

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 15 dag drożdży piekarniczych
    • 1 szkl. ciepłej wody
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1/3 szkl. oleju
    • 1,5 szkl. mąki (ok 250 g)
    • sól (duża szczypta)
    • Sos pomidorowy z mięsem
    • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 2 ząbki czosnku - rozdrobnić
    • 200 g usmażonego / upieczonego mięsa
    • 3/4 szkl. sosu własnego
    • mała cukinia
    • czerwona papryka
    • 300 g startego sera żółtego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozrabiam w kubku drożdże z miodem, kilkoma łyżkami ciepłej wody i mąką - aż do uzyskania bardzo gęstej ale jeszcze płynnej masy, jak mam czas zostawiam na chwilę żeby urosły.
    2. Mąkę i sól mieszam w dużej, wygodnej misce, wlewam masę drożdżową i olej. Mieszam drewnianą łychą składniki i ostrożnie dolewam ciepłej wody.
    3. Ciasto wybijam energicznie łyżką w misce- musi być miękkie i mieć konsystencję zwięzłą oraz nie kleić się do rąk.
    4. Rozwałkowuję ciasto na ok. 1,5 cm podsypując mąką. Ciasto nie powinno się dziurawić i tracić ciągłości.
    5. Placek układam na blaszce z piekarnika wysmarowanej na ciepło olejem (lub na blaszce posypanej mąką).
    6. Nakładam masę sosu pomidorowego (połączony koncentrat pomidorowy z czosnkiem, mięsem i sosem własnym).
    7. Układam pokrojoną paprykę i cukinię, następnie posypuję serem.
    8. Piekę w nagrzanym do 220°C piekarniku przez ok 15 minut - ser musi się rozpuść a ciasto na brzegach pizzy dobrze upiec i zrumienić.

    rada

    Dobrze jest gorącą pizzę posypać oregano i odczekać chwilę, żeby lekko stężała.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis