Małże w szafranowym sosie

    Małże w szafranowym sosie

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe i aromatyczne danie z owocami morza. Małże duszone w kremowym sosie z dodatkiem białego wina i szafranu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula
    • 500 g małży
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
    • 1 szklanka śmietany
    • 1 szczypta szafranu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Cebulę posiekać. Małże dokładnie umyć.
    2. Na maśle zeszklić cebulę. Dodać wino i małże. Przykryć i dusić przez 5 minut. Dodać śmietanę, sól, pieprz i szafran. Dusić przez kolejne 5 minut.
    3. Małże, które się nie otworzą, należy wyrzucić.

    sposób podawania

    Podawać z ryżem lub z makaronem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis