Rolada z dżemem wiśniowym

    Rolada z dżemem wiśniowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszna, lekka rolada z ciasta biszkoptowego z nadzieniem z wiśniowego dżemu. Dzieci wprost ją uwielbiają!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 1/2 szklanki wiśniowego dżemu
    • 2 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić dużą blachę.
    2. Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę. Miksować przez około 7 minut, aż piana będzie jasna i zwiększy swoją objętość.
    3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Ciasto rozprowadzić w przygotowanej blaszce - warstwa nie powinna być grubsza niż 2 cm.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia zależy od rozmiaru i grubości biszkoptu. Powinien jedynie zrobić się lekko złoty, w przeciwnym razie będzie się łamać.
    5. Po upieczeniu biszkopt przykryć pergaminem, podważyć lekko brzegi aby odszedł od blachy, a następnie delikatnie zwinąć w roladę. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
    6. Roladę rozwinąć, usunąć papier i posmarować gęstą śmietaną. Na niej rozprowadzić warstwę dżemu. Ponownie zwinąć roladę.
    7. Wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem oprószyć cukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis