Małże z ryżem

    Małże z ryżem

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniały posiłek dla miłośników owoców morza. Małże duszone w czerwonym winie z dodatkiem papryki i cebuli, podawane z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 szklanki ryżu
    • 500 g małży
    • 2 czerwone papryki
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ryż ugotować do miękkości.
    2. Małże umyć. Paprykę pokroić w paski, a cebulę w piórka.
    3. Zeszklić cebulę na maśle. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez 3-4 minuty.
    4. Dodać wino i zagotować. Dodać małże, przykryć i dusić przez 5 minut. Na końcu dodać czosnek, sól i pieprz.
    5. Dodać ryż, wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis