Najlepszy murzynek brownie

    Najlepszy murzynek brownie

    13polubień
    1godz.


    Zrobione przez 8056 osób

    To ciasto zawsze się udaje! Za każdym razem rozpływa się w ustach! Można podwoić przepis na większą imprezę.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 115 g masła
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 30 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
    • 60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Polewa
    • 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 3 łyżki gorzkiego kakao
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 120 g (1 szklanka) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką kwadratową blachę o boku 20 cm.
    2. W dużym rondlu stopić masło. Zdjąć z ognia i dodać cukier, jajka i 1 łyżeczkę wanilii, wymieszać. Mieszając, dodać 1/3 szklanki kakao, 1/2 szklanki mąki, sól i proszek do pieczenia. Wyłożyć ciasto do przygotowanej blachy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 do 30 minut. Nie przypalić!
    4. Polewa: wymieszać 3 łyżki masła z 3 łyżkami kakao, 1 łyżką miodu, 1 łyżeczką wanilii i 1 szklanką cukru pudru. Polewać ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    Za slodkie, w porownaniu do innych czekoladowych ciast jakie robilam to w smaku jest naprawde kiepskie. - 31 paź 2015

    oleńka
    autor:
    1

    Obłędny!!! Ale oczywiście parę zmian: cukru do ciasta dodałam mniej (ok. 3/4 szkl.), do polewy cukru pudru połowę z tego co podane w składnikach. Polewę radzę zrobić tak, że najpierw rozpuszczamy masło, potem dodajemy resztę składników mieszając rózgą. Mi wyszła trochę za gęsta, więc dodałam więcej masła. - 11 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis