Szaszłyki z przegrzebków z owocami i boczkiem

    Szaszłyki z przegrzebków z owocami i boczkiem

    1polubienie
    32min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta niesamowita kombinacja smaków będzie na ustach wszystkich gości na Twoim następnym przyjęciu! Boczek lub pancetta będą tu doskonałe!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 szaszłyków

    • 12 patyczków do szaszłyków
    • 1 cytryna
    • 1 łyżka miodu
    • 6 truskawek
    • 6 fig
    • 12 przegrzebków
    • sól i pieprz do smaku
    • 12 plastrów chudego boczku, przekrojone na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków, aby nie spaliły się na grillu.
    2. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, wymieszać z miodem. Odstawić.
    3. Z fig usunąć ogonki, a z truskawek szypułki.
    4. Przegrzebki oprószyć solą i pieprzem.
    5. Przegrzebki, figi i truskawki zawijać w boczek (każdą sztukę osobno). Na każdy patyczek nadziewać po jednym przegrzebku w boczku, jednej fidze albo jednej truskawce.
    6. Lekko natłuścić ruszt. Układać na nim szaszłyki i piec przez 6-8 minut z każdej strony, smarując cytrynową marynatą, aż boczek będzie chrupiący a przegrzebki upieczone.

    zamiennik

    Dla zmiany smaku można użyć innych owoców, w zalezności co się ma pod ręką.

    Zobacz jak to zrobić!

    Szaszłyki z przegrzebków z owocami i boczkiem
    Szaszłyki z przegrzebków z owocami i boczkiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis