Szaszłyki z przegrzebków z owocami i boczkiem

    Ta niesamowita kombinacja smaków będzie na ustach wszystkich gości na Twoim następnym przyjęciu! Boczek lub pancetta będą tu doskonałe!


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 szaszłyków

    • 12 patyczków do szaszłyków
    • 1 cytryna
    • 1 łyżka miodu
    • 6 truskawek
    • 6 fig
    • 12 przegrzebków
    • sól i pieprz do smaku
    • 12 plastrów chudego boczku, przekrojone na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków, aby nie spaliły się na grillu.
    2. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, wymieszać z miodem. Odstawić.
    3. Z fig usunąć ogonki, a z truskawek szypułki.
    4. Przegrzebki oprószyć solą i pieprzem.
    5. Przegrzebki, figi i truskawki zawijać w boczek (każdą sztukę osobno). Na każdy patyczek nadziewać po jednym przegrzebku w boczku, jednej fidze albo jednej truskawce.
    6. Lekko natłuścić ruszt. Układać na nim szaszłyki i piec przez 6-8 minut z każdej strony, smarując cytrynową marynatą, aż boczek będzie chrupiący a przegrzebki upieczone.

    zamiennik

    Dla zmiany smaku można użyć innych owoców, w zalezności co się ma pod ręką.

    Zobacz jak to zrobić!

    Szaszłyki z przegrzebków z owocami i boczkiem
    Szaszłyki z przegrzebków z owocami i boczkiem
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (12)