Sałatka z pieczonych warzyw na ciepło

    Sałatka z pieczonych warzyw na ciepło

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Wspaniała sałatka, aromatyczna i kolorowa. Doskonała na okazje, kiedy potrzebujesz jakiejś inspiracji do przygotowania warzyw korzeniowych. Zobaczcie nasz przepis video na tę sałatkę!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 buraki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę
    • 1 mały słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • Dodatki
    • 75 g sera feta lub sera koziego
    • świeża natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Na dużej blaszce rozłożyć pokrojone w kostkę warzywa. Skropić oliwą, posypać oregano, solą i pieprzem. Wymieszać, a następnie rozłożyć warzywa równomiernie pojedynczą warstwą na blaszce.
    3. Piec przez około 15-20 minut, aż zmiękną. Wyjąć z piekarnika i podawać posypane fetą i pietruszką. Można podawać od razu, lub odstawić do przestygnięcia i dopiero wówczas posypać serem.

    rada

    Pieczone buraki i pasternak mają dość słodkawy smak, dlatego czasami dodaję zwykłego ziemniaka, zamiast słodkiego. Można również przed podaniem skropić sałatkę octem balsamicznym.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Zobacz jak to zrobić!

    Sałatka z pieczonych warzyw
    Sałatka z pieczonych warzyw

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis