Zupa kalafiorowa z kluseczkami

    Zupa kalafiorowa z kluseczkami

    8polubień
    50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszna, lekka zupa z kalafiorem i kluskami kładzionymi. Szybka i idealna na każdą okazję. Wszystkim zawsze smakuje!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 200 g kalafiora
    • 2 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • Kluseczki
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 2 łyżki masła
    • 1 szklanka mąki
    • 1 jajko
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Bulion zagotować. Kalafiora podzielić na różyczki.
    2. Na patelni roztopić masło, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać kalafiora i smażyć przez kilka minut.
    3. Do garnka z bulionem dodać kalafiora z cebulą oraz marchewkę. Gotować przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
    4. W garnuszku wymieszać wodę z masłem. Dodać mąkę, jajko i sól; wymieszać na jednolitą masę.
    5. Za pomocą łyżki formować kluseczki i wrzucać na gotującą się zupę. Gotować przez 5 minut.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    AngelMaj
    autor:
    1

    Wywar zrobiłam po swojemu na skrzydełkach resztę według przepisu Pyszności ! Synek się zajadał - 06 lut 2015

    Juha
    autor:
    0

    - - 15 cze 2016

    Amieszka
    autor:
    0

    Też zrobiłam własny wywar i dodałam selera naciowego. Pyszna i delikatna - 06 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis