Pieróg z kapustą

    Pieróg z kapustą

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Przepis inspirowany kuchnią rosyjską: pieróg z nadzieniem z kapusty i sera, tylko ciasto jest gotowe francuskie. Smaczne i proste.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/2 główki kapusty
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka masła
    • sól do smaku
    • 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
    • 150 g sera żółtego, startego
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Kapustę poszatkować.
    2. Na oleju, na średnim ogniu dusić kapustę pod przykryciem przez 20 minut. Pod sam koniec dodać masło i sól.
    3. Ciasto rozmrozić i jeśli jest prostokątne, to trzeba rozwałkować je na kwadrat.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    5. Ciasto wyłożyć na blaszkę. Jajko roztrzepać z odrobiną wody. Dodać starty żółty ser i wymieszać.
    6. Kapustę wyłożyć na ciasto. Przykryć serem z jajkiem. Zawinąć przeciwległe boki ciasta tak aby powstała koperta.
    7. Piec przez 25 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis