Ciasto jeżynowe z kruszonką

    Ciasto jeżynowe z kruszonką

    1polubienie
    5godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne soczyste jeżyny na kruchym cieście posypane kruszonką. Mój zbiór jeżyn był tak obfity, że podwoiłam porcję nadzienia - miód jeżyna!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Kruche ciasto
    • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 100 g masła
    • 1 łyżka cukru
    • 1/4 szklanki lodowatej wody
    • Nadzienie
    • 1 kg jeżyn
    • 1 szklanka cukru
    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • Kruszonka
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 4 łyżki płatków owsianych
    • 1/4 szklanki brązowego cukru
    • 65 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.5min. 

    1. Mąkę, sól i cukier wysiekać z masłem. Dodać wodę i szybko zagnieść na kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
    2. W dużej misce wymieszać jeżyny z cukrem, mąką i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić okrągłą foremkę.
    4. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać w palcach, aż składniki dobrze się połączą.
    5. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki foremki. Przełożyć do środka nadzienie i posypać kruszonką.
    6. Piec przez 45 minut. Odstawić do przestygnięcia i podawać, najlepiej z gałką lodów waniliowych.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis