Gulasz z grzybami i wołowiną

    (2)
    55 min

    Fantastyczne danie kuchni rosyjskiej - strogonoff. Aromatyczny i niezwykle sycący gulasz z wołowiny. Najlepiej smakuje z ryżem.


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g cielęciny lub wołowiny
    • 2 łyżki + 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 szklanki wody
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka koncentartu pomidorowego
    • 1 liść laurowy
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g pieczarek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małe kawałki.
    2. W garnku o grubym dnie roztopić masło, dodać kawałki mięsa i zrumienić.
    3. Dodać mąkę, wymieszać.
    4. Stopniowo dodawać wodę, cały czas mieszając, aby nie robiły się grudki. Dodać sól i pieprz, śmietanę, koncentrat i liść laurowy.
    5. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
    6. W międzyczasie pokroić pieczarki i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Przełożyć do mięsa i dusić jeszcze przez 10 minut.
    7. Skosztować czy mięso jest już miękkie. Czasem trzeba gotować dłużej - w zależności jaką sztukę mięsa przyrządzamy.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (1)

    MarcinFilinger
    1

    nie trudne i smaczne. można wzbogacić przepis o to co mamy w lodówce. Ja dodałem takie warzywo, co wygląda troszkę jak ogórek czy cukinia i szczypiorku i troszkę wina. Z ryżem długoziarnistym smakuje super!  -  08 maj 2013

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)