Najlepsze ciasto wiśniowe

    Najlepsze ciasto wiśniowe

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 146 osób

    Stare dobre ciasto wiśniowe...

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 ciasto kruche (podwójne) na blachę o średnicy 23 cm
    • 1 puszka (600 g) wiśni bez pestek
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 40 g (1/3 szkl.) mąki pszennej
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 2 łyżki masła
    • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
    • 1 żółtko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Zrobić ciasto i włożyć do lodówki.
    2. Odsączyć wiśnie, pozostawiając 1 szklankę syropu. W rondelku wymieszać cukier z mąką i solą. Dodać syrop z czereśni i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Mieszanina będzie gęstnieć.
    3. Gdy mieszanina zgęstnieje dodać masło, aromat migdałowy, barwnik do żywności i wiśnie. Przykryć i wstawić do lodówki.
    4. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować połowę ciasta na koło o średnicy 28 cm. Włożyć ciasto do okrągłej formy (lub formy do tarty) o średnicy 23 cm. Rozwałkować drugą połowę ciasta na takie samo koło o średnicy 28 cm. Nożem lub radełkiem do ciasta wyciąć osiem pasków o szerokości 1,5 cm.
    5. Do przygotowanego spodu wlać schłodzone nadzienie wiśniowe. Na wierzchu ułożyć paski ciasta, najpierw pionowo, a następnie poziomo, by się krzyżowały, a następnie za pomocą pędzla lekko posmarować wierzch żółtkiem. Piec 30 do 35 minut; przed podaniem schłodzić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis