Domowe pianki marshmallow

    Domowe pianki marshmallow

    5polubień
    8godz.50min.


    Zrobione przez 175 osób

    Wspaniały domowy sposób na pianki marshmallow. Pyszne jako dodatek do gorącej czekolady, do lodów lub tak po prostu same! Zobacz nasz przepis video!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 125 g cukru pudru
    • 400 g drobnego cukru
    • 300 ml wody
    • 1 łyżka syropu złocistego
    • 4 łyżki żelatyny
    • 2 białka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.50min. 

    1. Foremkę o boku 23 cm obficie posypać cukrem pudrem.
    2. W rondelku na średnim ogniu wymieszać drobny cukier ze 175 ml wody i syropem złocistym. Podgrzać do 120-130 stopni C, lub do momentu, kiedy odrobina syropu wlana do zimnej wody utworzy zwartą kulkę.
    3. Pozostałą wodę wlać do metalowej miski i dodać żelatynę. Ustawić miskę nad gotującą wodą i poczekać, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Zdjąć syrop z ognia i dodać żelatynę, stale mieszając trzepaczką.
    4. W osobnej misce ubić dwa białka. Cały czas miksując, powoli wlewać syrop. Miksować, aż masa będzie bardzo gęsta. Dodać wanilię. Wylać do przygotowanej blaszki. Odstawić na 8 godzin albo na noc, a następnie pokroić.

    inne pomysły

    Pianki można posypać czekoladą. Foremkę zamiast cukrem wysypać wiórkami kokosowymi, a następnie posypać nimi również wierzch. Razem z wanilią do masy można dodać barwniki spożywcze i wycinać różne kształty od foremek do ciastek.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Domowe pianki marshmallow
    Domowe pianki marshmallow

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis