Pieczony pasternak

    Pieczony pasternak

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 38 osób

    Pasternak pokryty oliwą i miodem, z dodatkiem czosnku i upieczony to pyszny dodatek do dań. Chrupiąca skórka i słodki miękki środek. Doprawiony świeżą miętą i szałwią.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 korzenie pasternaku obrane i pokrojone w grube słupki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka miodu
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 3/4 łyżeczki soli morskiej
    • czarny mielony pieprz do smaku
    • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
    • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.
    2. Pasternak włożyć do miski i wymieszać z oliwą. Dodać czosnek, miód, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blachę.
    3. Piec przez 30 minut, aż pasternak zmięknie.
    4. Przełożyć do miski i wymieszać z miętą i szałwią.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pieczony pasternak
    Pieczony pasternak

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis