Pieczony pasternak

Pasternak pokryty oliwą i miodem, z dodatkiem czosnku i upieczony to pyszny dodatek do dań. Chrupiąca skórka i słodki miękki środek. Doprawiony świeżą miętą i szałwią.

M.Fede

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 4 korzenie pasternaku obrane i pokrojone w grube słupki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.
  2. Pasternak włożyć do miski i wymieszać z oliwą. Dodać czosnek, miód, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blachę.
  3. Piec przez 30 minut, aż pasternak zmięknie.
  4. Przełożyć do miski i wymieszać z miętą i szałwią.

Zobacz jak to zrobić!

Pieczony pasternak

Pieczony pasternak

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie