Bezy z dżemem wiśniowym

    Bezy z dżemem wiśniowym

    1polubienie
    2godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczne słodycze na każdą okazję. Lekkie bezy przekładane cienką warstwą dżemu wiśniowego. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 białka
    • 1 szczypta soli
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki gęstego dżemu wiśniowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 stopni C.
    2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier: ubijać, aż jedna porcja się rozpuści i dodać kolejną porcję.
    3. Ubijać na sztywną pianę, a na końcu dodać skrobię.
    4. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Nakładać bezy za pomocą łyżki lub użyć woreczka dekoratorskiego.
    5. Suszyć bezy w piekarniku przez 2 godziny.
    6. Kiedy bezy są gotowe, wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Jedną bezę smarować dżemem i przykładać drugą aby się zlepiły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis