Mielone z indyka

    Mielone z indyka

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Soczyste i smaczne kotlety mielone z mięsa indyka, w sosie pieczarkowym. Dobry i zdrowy obiad dla całej rodziny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 100 g chleba pszennego, namoczonego
    • 1 jajko
    • 500 g mielonego indyka
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g pieczarek
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 szklanka mleka lub śmietany
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W blenderze zmiksować czosnek z cebulą i namoczonym chlebem. Dodać jajko i znów zmiksować.
    2. Z tą masą wymieszać mięso. Dodać sól i pieprz.
    3. Na patelni, na dużym ogniu rozgrzać olej i nakładać placki z masy, lekko rozpłaszczając je łyżką.
    4. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony. Jak jedna strona się zrumieni, odwrócić na drugą.
    5. W międzyczasie przygotować sos. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na średnim ogniu. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać mleko lub śmietanę, cały czas mieszając i gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Kotlety polać sosem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis