Pyszne shepherd's pie

    Pyszne shepherd's pie

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 7 osób

    Tradycyjna brytyjska zapiekanka z ziemniakami i mielonym mięsem. Najpierw trzeba przygotować tłuczone ziemniaki, dodać jajka, przełożyć do naczynia razem z zrumienionym mięsem i upiec.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4-5 ziemniaków
    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula, posiekana
    • 300 g mielonego mieszanego mięsa (drobiowego, wołowego, wieprzowego)
    • 1/2 łyżeczki zmielonych suszonych nasion kolendry
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i zrumienić.
    4. Dodać zmieloną kolendrę.
    5. Ugotowane ziemniaki utłuc ze śmietaną.
    6. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    7. Ziemniaki przełożyć do dużej miski i wymieszać z żółtkami. Posolić do smaku.
    8. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, aby piana za bardzo nie opadła.
    9. Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę ziemniaków, na to wyłożyć mięso i przykryć pozostałymi ziemniakami.
    10. Piec przez 35-40 minut, aż wierzch będzie rumiany i chrupiący.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis