Najlepsze ciasto czekoladowe na świecie

    Najlepsze ciasto czekoladowe na świecie

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 254 osoby

    Piekę to ciasto na okrągło. I ciasto, i lukier można przygotować bardzo łatwo i szybko. Równie szybko znika ze stołu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 23x33 cm

    • Ciasto
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 115 g masła
    • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
    • 235 ml (1 szkl.) wody
    • 20 g (1/4 szkl.) gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 120 ml maślanki
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • Polewa
    • 115 g masła
    • 20 g (1/4 szkl.) gorzkiego kakao
    • 60 ml (1/4 szkl.) mleka
    • 480 g (4 szkl.) cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 110 g posiekanych orzechów pekan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

      Ciasto:

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Blachę o wymiarach 23x33 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
    2. Przesiać cukier z mąką do dużej miski. Odstawić.
    3. W dużym rondlu wymieszać masło z olejem, wodą i kakao. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać do mąki z cukrem.
    4. Rozpuścić sodę w maślance. Wraz z jajkami, solą, cynamonem i wanilią dodać do wcześniej przygotowanej mieszaniny i dobrze wymieszać.
    5. Wlać ciasto do blachy. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut.
    6. Polewa:

    7. 5 minut przed zakończeniem pieczenia ciasta wymieszać w rondlu masło z kakao i mlekiem, doprowadzić do wrzenia.
    8. Zdjąć z ognia. Dodać cukier puder, wanilię i orzechy pekan, wymieszać. Rozsmarować polewę na gorącym cieście.
    9. Ciasto utrzymuje swoją wilgotność i można je zamrozić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis