Grzybowa z ryżem

    Grzybowa z ryżem

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekka i aromatyczna zupa z leśnych grzybów z dodatkiem ryżu. Pasują tu podgrzybki i prawdziwki, ale i kurki lub opieńki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 200 g grzybów leśnych
    • 1 litr bulionu drobiowego (lub wody)
    • 1/4 szklanki ryżu
    • 1 liść laurowy
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 ziemniaki
    • 1 marchewka
    • natka pietruszki do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Na patelni roztopić masło i smażyć cebulę, czosnek i grzyby przez kilka minut.
    2. Zagotować bulion, dodać ryż, liść laurowy, sól i pieprz.
    3. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy.
    4. Dodać podsmażone grzyby z cebulą i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
    5. Zupę nalewać na talerze i posypać natką pietruszki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis