Sałatka z makaronem ryżowym po tajsku

    Sałatka z makaronem ryżowym po tajsku

    7polubień
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna i pełnowartościowa sałatka inspirowana kuchnią tajską. Makaron ryżowy, zioła i orzechy nerkowca w sosie z dodatkiem majonezu i masła orzechowego.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 150 g makaronu ryżowego
    • 1 pęczek kolendry
    • 1 pęczek mięty
    • 1 ogórek
    • 1/3 szklanki orzechów nerkowca
    • 150 g mieszanki sałat (może być rukola)
    • Dressing
    • 1 łyżka masła orzechowego
    • 2 łyżki octu winnego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka majonezu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Ugotować makaron.
    2. Posiekać zioła. Ogórka przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę.
    3. W misce wymieszać makaron z ziołami, ogórkiem i orzechami.
    4. Wszystkie składniki na dressing wymieszać na jednolity sos. Polać sałatkę i wymieszać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis