Rosół z pieczarkami

    Rosół z pieczarkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosty rosół z kurczaka z ziemniakami i pieczarkami. To świetna zupa kiedy potrzebujemy się rozgrzać.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 mały kurczak
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 liście laurowe
    • 2 gałązki tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 ziemniaki
    • 5 małych marchewek
    • 3 łodygi selera naciowego
    • 200 g pieczarek
    • 3 ząbki czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Zrumienić na maśle i przełożyć do dużego garnka.
    2. Na maśle pozostałym po smażeniu kurczaka zrumienić cebulę. Przełożyć do garnka z kurczakiem i zalać wodą tak, aby przykrywała kurczaka do połowy. Dodać liść laurowy, tymianek, sól i pieprz.
    3. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
    4. W międzyczasie pokroić resztę warzyw. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, ale jeśli marchewka jest mała to można wcale jej nie kroić. Pokroić drobno seler. Jeśli pieczarki są duże, przekroić je na połówki.
    5. Po 30 minutach gotowania się kurczaka, dodać do garnka warzywa i pieczarki, i gotować na niedużym ogniu przez kolejne 30 minut, aż warzywa zmiękną.
    6. Jeśli potrzeba, można dodać trochę więcej wody. Na ostatnie 5 minut gotowania dodać czosnek i wyjąć liść laurowy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis