Pieczone małże

    Pieczone małże

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne i proste danie. Małże ugotowane w winie, a następnie pieczone w sosie czosnkowym aioli. To świetna przystawka na każdą imprezę!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 12 dużych zielonych małży
    • 1 szklanka białego wina
    • 4 łyżki majonezu
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 2 łyżki soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Małże umyć i ułożyć na patelni. Zalać winem (można wodą) i gotować przez kilka minut, aż małże się otworzą.
    2. Oderwać górną muszlę i wyrzucić, zostawiając tylko dolną część do której jest przyczepiony małż.
    3. Czosnek rozgnieść, a pietruszkę posiekać. Majonez wymieszać z pietruszką, czosnkiem, pieprzem i sokiem z cytryny.
    4. Delikatnie naciąć mięsień, który przytwierdza małże do muszli, dzięki czemu będzie je łatwiej jeść.
    5. Małże ułożyć na blaszce i posmarować sosem majonezowym.
    6. Piec na ustawieniu "grill" przez 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis