Najlepsza tajska zupa kokosowa

    Najlepsza tajska zupa kokosowa

    19polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 515 osób

    Autentyczne, wyraziste i wspaniałe tajskie smaki sprawiają, że ciężko się oprzeć tej zupie! To najlepsza tajska zupa kokosowa, jaką jadłam. Nie zawiedziesz się! Podawać z ryżem ugotowanym na parze.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 2 łyżki startego świeżego imbiru
    • 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
    • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 3 łyżki sosu rybnego
    • 1 łyżka miękkiego brązowego cukru
    • 3 puszki (po 400 ml) mleka kokosowego
    • 225 g świeżych grzybów shitake, pokrojonych w plasterki
    • 450 g średnich krewetek - obranych i oczyszczonych
    • 2 łyżki świeżego soku z limonki
    • 1 szczypta soli do smaku
    • 10 g posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W garnku na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać imbir, trawę cytrynową i pastę curry, i podsmażać w rozgrzanym oleju przez 1 minutę, mieszając.
    2. Powoli dodać bulion drobiowy, stale mieszając. Wmieszać sos rybny i brązowy cukier, i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
    3. Wmieszać mleko kokosowe i grzyby; gotować, mieszając, aż grzyby będą miękkie (około 5 minut).
    4. Dodać krewetki i gotować, aż będą matowe - około 5 minut. Wmieszać sok z limonki, doprawić solą, udekorować kolendrą.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Najlepsza tajska zupa kokosowa
    Najlepsza tajska zupa kokosowa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 20 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis