Zaloguj się Zarejestruj się

Najlepsza tajska zupa kokosowa

Autentyczne, wyraziste i wspaniałe tajskie smaki sprawiają, że ciężko się oprzeć tej zupie! To najlepsza tajska zupa kokosowa, jaką jadłam. Nie zawiedziesz się! Podawać z ryżem ugotowanym na parze.

Jessica

Składniki
ilość porcji: 8 

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnobrązowego cukru
  • 3 puszki (po 400 ml) mleka kokosowego
  • 225 g świeżych grzybów shitake, pokrojonych w plasterki
  • 450 g średnich krewetek - obranych i oczyszczonych z przewodu pokarmowego
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 10 g posiekanej świeżej kolendry

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

  1. W garnku na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać imbir, trawę cytrynową i pastę curry, i podsmażać w rozgrzanym oleju przez 1 minutę. Powoli dodać bulion drobiowy, stale mieszając. Wmieszać sos rybny i brązowy cukier, i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Wmieszać mleko kokosowe i grzyby; gotować, mieszając, aż grzyby będą miękkie (około 5 minut). Dodać krewetki i gotować, aż przestaną być przezroczyste - około 5 minut. Wmieszać sok z limonki, doprawić solą, udekorować kolendrą.

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie