Pomidory suszone w piekarniku

    Pomidory suszone w piekarniku

    1polubienie
    4godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały domowy przepis na suszone pomidory. Pyszne jako dodatek do pizzy, kanapek i sosów. Gorąco polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 kg pomidorów
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 główka czosnku
    • sól gruboziarnista i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 stopni C.
    2. Pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. Zazwyczaj wyjmuje się pestki, ale ja tego nie robię, bo wolę pomidory z pestkami.
    3. Ułożyć na blaszce, skórką do dołu. Posypać ziołami i solą. Z czosnku odciąć górną część tak, aby ząbki były odkryte i położyć obok pomidorów.
    4. Piec przez 4 godziny, a następnie wyłączyć piekarnik i zostawić pomidory w środku do całkowitego ostygnięcia.
    5. Przełożyć do słoika, wycisnąć do środka upieczony czosnek, zalać oliwą i zakręcić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis