Tarta z brzoskwiniami

    Tarta z brzoskwiniami

    2polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Najlepsza tarta w sezonie na pyszne i soczyste brzoskwinie. Z dodatkiem migdałów i miodu, udekorowana kremem z serka mascarpone, wprost rozpływa się w ustach!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 100 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
    • 3,5 łyżki lodowatej wody
    • Nadzienie
    • 1/4 szklanki cukru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki skórki z cytryny
    • 6 dojrzałych brzoskwiń, obranych i pokrojonych w 1 cm plasterki
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki posiekanych migdałów
    • 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej, rozpuszczonej
    • Krem
    • 1 szklanka zimnej śmietany kremówki
    • 6 łyżek serka mascarpone
    • 2 łyżki cukru
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

      Ciasto

    1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło i wysiekać, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto w kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    2. Ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim dno i boki natłuszczonej foremki do tarty. Ponakłuwać widelcem ciasto i wstawić do lodówki na kolejną godzinę.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    4. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Odstawić do przestygnięcia. Spód można przygotować dzień wcześniej.
    5. Nadzienie

    6. Cukier wymieszać z mąką i skórką cytrynową. Dodać brzoskwinie i wymieszać. Przełożyć na upieczony wcześniej spód. Skropić miodem, posypać wiórkami masła i migdałami. Piec przez 35 minut w temperaturze 200 stopni C.
    7. Po upieczeniu posmarować konfiturą i odstawić do przestygnięcia.
    8. Krem

    9. Śmietanę zmiksować z cukrem, serkiem i wanilią na sztywny krem. Przed podaniem kawałki tarty dekorować kremem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis