Tajski makaron z boczniakami

    Tajski makaron z boczniakami

    10polubień
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne i bardzo aromatyczne danie w stylu azjatyckiem. Makaron ryżowy z boczniakami i orzeszkami ziemnymi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g makaronu ryżowego
    • 200 g boczniaków
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 pęczek mięty
    • 1 pęczek kolendry lub natki pietruszki
    • 1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Makaron ryżowy gotować przez 5-7 minut.
    2. Boczniaki pokroić w cienkie paski. Usmażyć na oleju.
    3. Dodać masło orzechowe, szybko wymieszać, aby się nie przypaliło. Dodać sos sojowy i odrobinę wody, aby powstał gęsty sos.
    4. Miętę i kolendrę posiekać.
    5. Do boczniaków dodać makaron, posolić i dobrze wymieszać.
    6. Posypać ziołami i orzechami.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis